Tüp Bebek Süreci

Kayseri’de Tüp bebek tedavisi anne ve baba olmak isteyen ancak bebek sahibi olaman çiftler için uyguladığımız en ileri tedavi yöntemidir. Tüp bebek tedavisinde başarı oranı aşılama veya yumurta geliştirme gibi tedavilere göre çok yüksektir. Tüp bebek Kayseri tedavisi bazı hastalarda daha basit tedavilerle sonuç alınamaması durumunda uygulanır. Ancak bazı durumlarda ise ilk seçenek olarak uygulanması gerekir. Erkek sperminde ciddi azalma olması durumunda, kadının tüplerinin kapalı olması durumunda, kadın yaşının 35 yaşından büyük olması durumunda tedavide ilk seçenek olarak tüp bebek tedavisini düşünmek gerekir.

Klasik bir tüp bebek tedavisi belli aşamalar içerir. Tüp bebek tedavisinin ilk aşaması hormon içeren ilaçlarla yumurtalıkları büyütme ve geliştirme aşamasıdır. Tüp bebek tedavisinde ne kadar fazla yumurta elde edebilirsek başarı oranımız da o kadar yükselmektedir. Yani tedavi sürecinde amacımız en fazla sayıda yumurtayı geliştirmektir. Yumurta gelişimi için kullanılan ilaçlar iğne şeklindedir. Bu iğneleri günlük olarak yapmanız gerekir. İğneler genellikle göbekten yapılabileceği gibi koldan da uygulanabilir. Yumurta geliştirme aşamasında yumurtaların gelişimi ultrason ile takip edilir. Bu süreçte genellikle ultrason karından değil alttan (vajinal) yapılarak daha yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilir. Tüp bebek tedavisinde yumurta geliştirme evresi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ortalama 8-12 gün arasında yumurta gelişimi sağlanır. Yumurta geliştirme evresinde ilk başta başlanan iğneye sonradan başka iğnelerde eklenir. Sonradan eklenen iğnelerde amacımız yumurtanın biz çatlatma iğnesi yapmadan önce kendiliğinden plansız olarak çatlamasını engellemektir.

Tüp bebek sürecinde yaklaşık 8-12 gün süren yumurta geliştirme evresi sonrasında çatlatma iğnesi yapılır. Çatlatma iğnesi yapıldıktan yaklaşık 36 saat sonrasında OPU adı verilen yumurta toplama işlemi yapılır. Yumurta toplama işlemi düşük doz anestezi altında yapılır. Anestezi altında uyuduğunuz için işlem sırasında hiç ağrı hissetmezsiniz. Yumurta toplama işleminin süresi gelişen yumurta sayısına göre değişiklik gösterebilir. Yumurta toplama işlemi ortalama 20dk içerisinde tamamlanır. Yumurta toplama işlemi Kayseri tüp bebek merkezimizdeki ameliyathanede ultrason eşliğinde yapılır. Vajinadan ince bir iğne sokulur ve yumurtalıklara ulaşılarak olgunlaşmış yumurtalar aspiratör yardımıyla toplanır. Toplanan yumurtalar embriyoloji laboratuarına teslim edilir. Yumurta toplama işlemi vajinadan bir iğne yardımıyla gerçekleştirildiği için dikiş olmaz ve sonrasında normal hayatınıza hemen dönebilirsiniz. Yumurta toplama işlemi (OPU) sonrasında hastanede kalmanıza gerek olmaz ve taburcu olarak evinize dönebilirsiniz. Yumurta toplama işlemi sonrasında vajinada az düzeyde kanamalar ve lekelenmeler olabilir. İşlem sonrasında 2 saat geçtikten sonra yemek yiyebilirsiniz ve duş alabilirsiniz. Yumurta toplama işlemi öncesinde kan sulandırıcı ilaçları bırakmak gerekir. İşlem sonrasında enfeksiyon olmaması açısından kısa süreli antibiyotik tedavisi başlıyoruz.

Yumurta toplama işleminin ardından embriyoların tutunması için rahim hazırlığı için progesteron hormonu içeren tedavilere başlıyoruz. Bu süreçte yumurtayı topladıktan sonra yumurtalar inkübatör denilen anne rahmini taklit eden özel biyolojik dolaplarda bekletiliyor. Daha sonra yumurtalar etrafındaki hücrelerden arındırılıyor. Kadından yumurta toplanırken erkeğinde sperm vermesi gerekiyor. Erkekten alınan spermler Kayseri tüp bebek merkezimizde embriyoloji doktoru tarafından ön hazırlık aşamasından geçiriliyor. Milyonlarca sperm arasından en iyi olanları seçmek istiyoruz. Çünkü kaç adet yumurta toplanılmışsa o kadar sayıda sperm bizim için yeterli olacaktır. Sperm seçerken mikroskoptan yardım alıyoruz. Mikroskopta büyütülmüş olarak gördüğümüz spermlerin baş, boyun ve kuyruk bölgesini inceliyoruz. Baş, boyun ve kuyruk bölgesi sağlam olan spermleri seçiyoruz. Bu seçim sırasında rutin büyütme mikroskopları 400 kat büyütme sağlamaktadır. Ancak bizim tüp bebek tedavi sürecinde kullandığımız IMSI teknolojisi ile spermleri 8000 kat büyütme altında görebiliyoruz. Bu sayede 400 kat büyütmede gözden kaçabilecek küçük anormallikleri dahi tespit edebiliyor ve en yüksek kaliteli spermleri seçerek tüp bebek başarı oranımızı en üst seviyelere çıkarabiliyoruz. Sperm seçimini 8000 büyütme altında IMSI teknolojisi ile gerçekleştirdikten sonra tüp bebek tedavisinde spermle yumurtayı laboratuvar ortamında birleştirerek döllenmeyi sağlamamız gerekiyor. Tüp bebek tedavisinin bu derece başarılı bir tedavi olmasında bu aşama önemlidir. Birçok çocuk sahibi olamayan çiftlerde yumurta ve sperm doğal yollardan döllenmiyor olabilir. Doğal bir döllenmede spermin yumurtanın kabuğunu kendinin delip içeri girmesi gerekirken biz tüp bebek tedavisinde döllenmeye yardımcı olmak işin sperm ve yumurtanın birleşmesini gelişmiş mikroskoplar eşliğinde kendiminiz gerçekleştiriyoruz. Bu işlem sonrasında embriyolar laboratuardaki anne rahmini taklit eden biyolojik ortama yeniden kapatılıyorlar.

Sperm ve yumurtanın birleşmesi sağlandıktan sonra embriyo laboratuardaki anne rahmini taklit eden biyolojik besi yerinde büyümeye ve bölünmeye başlıyor. Embriyonun 5 gün süreyle burda bölünmesini ve çoğalmasını bekliyoruz. Embriyo 5. Günde 32 hücreden oluşan bir yapı halini alıyor. Bebeğin anne rahmine tutunmasını sağlayacak ve ilerde plasenta (bebeğin eşini) oluşturacak dış hücre kitlesi ve bebeği oluşturacak iç hücre kitlesi oluşmuş oluyor. Bu aşamaya geldiğinde embriyo artık anne rahmine transfer için hazır hale gelmiş oluyor.

Embriyonun anne rahmine transfer işlemi ağrılı bir işlem değildir. Bu işlem ağrısız olmasından dolayı bu işlem sırasında anesteziye gerek yoktur. Yaklaşık 5 dk süren bir işlemdir. Tüp bebek sürecindeki bu işlemde bir veya iki embriyo transfer edilebilir. Bu işlem idrara sıkışık olarak uygulanır. Embriyo transferi sonrasında tüp bebek süreci tammalanmış olur ancak ilaçları kullanmaya devam etmelisiniz. Transfer işleminden 10-14 gün sonra yapılan gebelik testiyle süreç tamamlanmış olur. Kayseri tüp bebek merkezimizde tedavi hakkında dayalı bilgi almak ve Doktor Cemal Ünlü ile ücretsiz ön görüşme randevusu planlamak için bizlere 0533 384 68 74 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

Ücretsiz Ön Görüşme

Kayseri’de kliniğimizde tüp bebek tedavisinde kullandığımız tedavilerden en yaygın olanlarını size kısaca anlatmayı amaçladım. Tüp bebek sürecinin kişiye özel olması önemli. Bir hasta için fayda sağlayacak tedavi yöntemi diğer hasta için uygun bir tüp bebek tedavisi olmayabilir. Sizleri kliniğimize tüp bebek tedavi süreci ile ilgili ücretsiz muayene ve ön görüşme için bekliyoruz. Detaylı bilgi ve randevu için 0533 384 68 74 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz. Herkese Sağlıklı Günler Diliyorum