Tedaviler

Genetik Tanılı Tüp Bebek

Daha önce uygulanan tüp bebek sürecinde basarisiz olunmus ise bunun nedeni genetik kusuru olan embriyonun transfer edilmis olmasi olabilir. Cunkü genetik olarak kusurlu bir embriyo tutunamaz ve sonuc negatif olarak sonuclanir. Genetik olarak ayristirma teknigi ile saglikli genetige sahip olan embriyo seçllip transfer edimesi gerekir. Bu yontem ilk tüp bebek surecinde dahi uygulanabilir. Burda onemli olan dogru çiftte dogru teknigin kullanilmasidir. Genetik tarama ile tüp bebek Kayseri tüp bebek merkezimizde uygulanmaktadir.

IMSI Yöntemi

Tüp bebek sürecinde erkek hücresi ile kadının yumurtasının birleştirilmesi gerekir. Yumurta toplama işlemi sırasında kaç adet yumurta elde edildiyse aynı sayıda erkek hücresi de gerekir. Erkeğin milyonlarca hücresinden çok az miktarda gerekli olmasından dolayı en kaliteli olanlarının seçilmesi başarı oranını yükselticektir. Normalde ICSI yöntemi uygulanır ve bu yöntemde yaklaşık 400 kat büyütmeli mikroskopla erkek hücresinin baş, boyun ve kuyruk kısmı incelenir. IMSI yöntemi ise tüp bebek sürecinde bir devrimdir. IMSI yönteminde 400 kat yerine yaklaşık 8000 kat büyütme sağlanır. Dolayısıyla bu yeni yöntemde baş, boyun ve kuyruk kısmındaki en küçük problemler bile görülebileceği için problemli erkek hücreleri dışlanır ve en kaliteli olanlar seçilir ve yumurta ile birleştirilmesi sağlanır. Bu yöntem pahalı bir mikroskopa ihtiyaç duyduğu için her merkezde bulunmayabilir. Biz tüp bebek sürecinde rutin olarak tüm çiftlerimize IMSI ile seçim uyguluyoruz.

Embriyoskopi

Rutin tüp bebek sürecinde embriyo 5 güne kadar laboratuvarda embriyo için özel hazırlanmış inkübatör içerisine yerleştirilir. 5 gün içinde embriyo bölünerek yaklaşık 32 hücreden oluşan ve tutunmaya hazır bir yapı haline gelir. Bu besi yerinde embriyonun gelişmesi için ideal besin ve gaz dengesi sağlanır. Bu süreçte 2 günde 1 kez burdan çıkarılıp mikroskop altında incelenmesi gerekir. Bu işlem yaklaşık 1 dk sürer. Bu 1 dk içerisinde embriyonun zarar görmesinden endişelenilir. Embriyoskop ise bunun olmasını engellemek için kullanılır. Embriyo besi yerinin içerisindeyken embriyoskop varsa bölünmesini takip etmek için mikroskopla incelemek için dışarı çıkarılmasına gerek kalmaz. Çünkü embriyoskop denilen görüntüleme yöntemi besi yerinin üstüne cihazın içine yerleştirilir. Bu sayede embriyoyu incelemek için dışarı çıkarmaya gerek kalmaz ve dış ortamın embriyoya verebileceği zararları azaltmış oluruz.

Çip Bebek Yöntemi

Tüp bebek sürecinde başarı için önemli 2 ana etken vardır. Yumurtanın ve erkek hücresinin kaliteli olması. Kaliteli kelimesini demek DNA hasarı taşımayan sağlıklı hücreleri anlatmak için kullanıyoruz. Kaliteli erkek hücresini seçmek için hücreler özel olarak hazırlanmış elek benzeri bir çip içerisine yerleştirilir. Bu çip içerisinde en hızlı yüzen erkek hücreleri DNA hasarı olma ihtimali en az, en kaliteli hücreler olduğu için yumurta ile birleştirmek için bu hücreler kullanılır. Dolayısıyla kaliteli erkek hücresi seçimine yarar ve başarı oranını çok yükseltir.

Embriyo Yapıştırıcısı (Tutkalı) Kullanma

Embriyo yapıştırıcısı embriyonun tutunma olasılığını artırır. Hyalüranik asit isimli madde embriyonun tutunma ihtimalini artırmasının yanı sıra embriyonun canlı kalması için gerekli besin ortamınıda sağlar. Embriyo tutkalı yönteminin tüp bebek sürecinde kullanımı gerekli hastalar için önerilir.

Rahime Çizik Atılması Yöntemi

Rahime embriyo transfer etmeden önce küçük bir çizik atılır. Çizik atılmasından dolayı vücut bu çiziği onarmak için bazı kimyasal biyolojik maddeler üretir. Bu üretilen maddeler embriyonun tutunmasını kolaylaştırı etki gösterir. Bu yöntemin faydaları yapılan birçok bilimsel araştırmada gösterilmiştir.

Katil Hücre Yok Edici Tedavi

İyi kalitede embriyo verilmesine rağmen olumsuz sonuç alınmış ise burda neden bağışlık hücreleri olabilir. Bazı durumlarda insan vücudu ürettiği bağışıklık hücreleriyle embriyoyu ve onun tutunmasını kolaylaştırıcı maddeleri yok edebilir. Bu durumlarda katil hücreleri yok etmeye yönelik planlanan tüp bebek yaklaşımı başarıyı artıracaktır.

Havuz Yöntemi

Tüp bebek sürecinde yumurtalar birkaç kez toplanır ancak transfer edilmez. Yeterli sayıda yumurtaya ulaşılana kadar toplanan yumurtalar dondurulur. Yeterli sayıda yumurtaya ulaşıldığında çözme işlemi yapılır ve transfer planlanır. Havuzlama yöntemi genellikle ileri yaştaki kadınlara veya erken yaşta yumurtalık rezervi azalmış kadınlar için tercih edilir.

Embriyo Traşlama

Embriyonun tutunması için kabuğundan ayrılması gerekir. Bazen embriyo bunu kendiliğinden gerçekleştiremediğinden tutunamayabilir. Lazer yardımı ile embriyonun kabuğunda bir delik açılabilir. Embriyo bu sayede kabuğundan kurtulup tutunma işlemini kolaylıkla gerçekleştirecektir.

Piezo Elektrik Akımı Yardımı İle Yumurta ve Erkek Hücresini Birleştirme

Tüp bebek sürecinde daha önceki süreçlerde yumurta toplanmış olmasına rağmen erkek üreme hücresi ile birleşemediyse embriyo oluşamadığı için transfer gerçekleşemediyse kullanılır. Bu teknolojide yumurta elektrik enerjisi yardımıyla uyarılır. Elektrik enerjisiyle uyarı alan yumurtada erkek üreme hücresiyle birleşme kolaylaşır. Dolayısıyla embriyo oluşur ve transfer sonrası başarıya ulaşılabilir.

Yapay Zeka Yardımıyla Embriyo ve Sperm Seçimi

Tüp bebek sürecinde başarıya etkileyen en önemli etken genetiği normal bir yumurta ile genetiği normal bir erkek üreme hücresini birleştirebilmektir. Çünkü ancak bu durumda DNA hasarı olmayan normal genetikte bir embriyo elde edebiliriz ve bu embriyo tutunur ve sonuç pozitif olur. Son yıllarda tüp bebek sürecinde kullanıma giren Yapay Zeka teknolojileri de bu seçimlerde bize yol göstererek başarımızı artırır.

Gebelik Aşısı

Kadından alınan kana dışardan bazı ilave besleyici maddeler de ilave edilerek kadına embriyo tutunmasını kolaylaştırmak için uygulanması esasına dayanır. Faydalı olduğuyla ilgili bilimsel araştırmalar çelişkilidir. Yine de gerekli durumlarda detaylı bilgilendirme yapılarak uygulanabilir.

Rahim Dinlendirme (Baskılama) Yöntemi

Hormonal seviyenin çok yükseldiği durumlar embriyonun rahime tutunmasına engel olabilir. Bu durum genellikle çok yumurta toplanan durumlarda karşımıza çıkar. Bu durumlarda embriyonun tutunma olasılığını artırmak için 1-2 ay süre ile rahim dinlendirir. Bu sürede embriyolar dondurulur. 1-2 aylık sürenin ardından hormonal denge normal dönünce rahim hazırlığı yapılır ve ardından embriyo transfer edilir.

Ücretsiz Ön Görüşme

Tüp bebek sürecinde Kayseri’de kliniğimizde kullandığımız tedavilerden en yaygın olanlarını size kısaca özetlemek istedim. Burda birlikte başarıya ulaşmak için önemli olan kişiye özgü bireyselleşmiş tüp bebek süreci planlamak. Sizleride kliniğimize tüp bebekle ilgili ücretsiz muayene ve ön görüşme için bekliyoruz. Detaylı bilgi ve randevu için 0533 384 68 74 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.